Het Klimaatalarm

Schieten onze politici tekort?

Episode Summary

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele  (UCLouvain) is uitstekend geplaatst om de rol van politici in de strijd tegen de klimaatverandering in te schatten: hij is wetenschappelijk raadgever en onderhandelaar voor België tijdens de algemene,...

Episode Notes

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) is uitstekend geplaatst om de rol van politici in de strijd tegen de klimaatverandering in te schatten: hij is wetenschappelijk raadgever en onderhandelaar voor België tijdens de algemene, besluitvormende vergaderingen van het VN-klimaatverdrag. Alleen van 2008 tot 2015 zat hij niet mee aan de onderhandelingstafel van de Conference of the Parties: toen was hij vice-voorzitter van het IPCC, de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering van de Verenigde Naties.

Hoe werkt de besluitvorming? Waarin schieten politici tekort? Welke opportuniteiten bieden er zich aan? Is er werkelijk geen draagvlak voor een gedegen milieu- en klimaatbeleid? En wat met de klimaatvluchtelingen: moet de Conventie van Genève niet snel aangepast worden aan de nieuwe realiteit? Van Ypersele wikt en weegt zijn antwoorden op deze en andere vragen, zonder een blad voor de mond te nemen.

Interview: Francesca Vanthielen

Productie en muziek: Peter Baert @ Raygun

Eindredactie: Karel Degraeve, adjunct-hoofdredacteur Knack

In het interview zijn volgende audiofragmenten verwerkt:

· https://www.youtube.com/watch?v=nIlMHFwC1MM (u hoort de Amerikaanse klimaatwetenschapper Michael Oppenheimer)

· https://www.youtube.com/watch?v=Nq0azn0RCFA (u hoort Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen)

In de volgende aflevering van het Klimaatalarm spreekt Francesca Vanthielen met ecologisch econoom Brent Bleys (UGent).